latinica  ћирилица
26/03/2024 |  16:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Пропао договор, рудари сутра испред зграде Владе ФБиХ

Представници Синдиката радника рудника угља у Федерацији БиХ нису на данашњем састанку са представницима Министарства енергије, рударства и енергетике ФБиХ постигли договор о исплати зарада рударима за јануар и фебруар ове године.
Рудник Зеница - Фото: РТРС
Рудник ЗеницаФото: РТРС

Представник Синдиката радника рудника угља у ФБиХ Синан Хусић изјавио је да су далеко од договора и да је оно што је сада сигурно да ће сутра у пуном капацитету бити реализована одлука Управног одбора о најави и одржавању протеста пред Владом ФБиХ у Сарајеву.

Осим исплате плата за јануар и фебруар, рудари имају и захтјев да се на бази елабората о техничко-економским показатељима, када је у питању Рудник мрког угља у Зеници, утврди коначно одлуку по питању статуса тог рудника у наредном периоду.

- Спремни смо да прихватимо одлуке о потпуној реорганизацији, али и одлуку о трајном прекиду рударских радова у овом руднику. У таквој ситуацији треба збрињавање радника извршити по угледу на прву фазу реорганизације Рудника мрког угља Зеница у Зеници - навео је Хусић.

Ресорни министар Ведран Лакић је након састанка подсјетио на договор са рударима и Електропривредом из септембра прошле године.

- Превелики број запослених није оптималан за ниво производње. Тада је договорено да се одређени део запосленика збрине, те да се повећа производња. Од тада, Електропривреда је више од 40 милиона КМ потрошила и збринуто је 180 радника, смањен је број упослених, али је ниво производње остао на отприлике 30 одсто - навео је Лакић.

Ипак, додао је да подржава и разумије синдикалну борбу, те да је сигуран да ће доћи до коначног рјешења.

Слично је потврдио и в.д. директора Електропривреде, Санел Буљубашић.

- Први проблем који смо детектовали је смањена количина производње у рудницима. Дали смо максимум од себе, до сада смо 75 милиона позајмица дали ка рудницима. Назалост сада Електропривреда није у могућности да изнађе рјешење за ове двије плате - рекао је Буљубашић.

Протести рудара почињу сутра прије подне, а Хусић наглашава да би требало да се окупи око 300 рудара. Уколико током сутрашњег дана не дође до рјешења, најављују се још масовнији протести. Окупљање учесника почиње на платоу Жељезничке станице ће мирном шетњом кренути ка згради згради Владе ФБиХ, пренијели су сарајевски медији.