latinica  ћирилица
26/03/2024 |  18:02 | Аутор: СРНА

Јовановић: Одлука ништавна, Шмитом да са позабави Савјет безбједности

Бивши дипломата Живадин Јовановић изјавио је да је најновија одлука Кристијана Шмита о измјенама Изборног закона БиХ правно ништавна, али да невјероватно да један човек узурпира надлежности уставних институција због чега је крајње вријеме да се оваквим понашањем позабаве Савјет безбједности и неке друге међународне институције којима је стало до принципа законитости, мира и стабилности у БиХ
Живадин Јовановић - Фото: РТРС
Живадин ЈовановићФото: РТРС

Јовановић је истакао да је парадокс да човек који неовлаштено обавља послове високог представника још посеже за сувереним правима Републике Српске и цијеле БиХ, бар формално.

- Сматрам да су то ништавне одлуке јер их доноси самозвани високи представник. Он може имати налоге својих претпостављених и имати иницијативу, али такве одлуке једноставно немају правну основу - рекао је он.

Јовановић је нагласио да су Шмитове одлуке прво супротне здравом разуму, потом процедури именовања високог представника, као и уставима БиХ и Републике Српске.

- У 21. вијеку покушај да један човек узурпира надлежности уставних институција је нешто што се коси са здравим разумом и са основним принципима демократских уређења држава. БиХ није територија под мандатом, поготово није колонија да неко има овлашћења метрополе, да неко поставља, смјењује, озакоњује, проглашава законе и било шта слично - нагласио је Јовановић.

Он сматра да је невјероватно да неко на такав кабадахијски начин, као што рад Шмит сије хаос у БиХ.

У осврту на чињеницу да су лидери видећих странака у БиХ покуашали сами да постигну договор о Изборном закону БиХ и били на путу рјешења Јовановић је рекао да Шмиту можда баш одговарају неслога и отежан процес унутрашње политичког договарања у БиХ.

- Можда они и имају интерес да тако буде јер тако под знацима навода оправдава своје постојање и своје именовање. Ја немам друге ријечи него да је то парадокс који вероватно у овим напетим међународним околностима пролази незапажено јер можда неко резонује да има и тежих проблема, али када буду запазили последице таквог понашања многи ће се згранути откуда и како то - навео је Јовановић.

Он је поновио да је ОХР требало давно укинути јер никада није била дио рјешења него дио механизма за производњу проблема, неповјерења и тешкоћа сваке врсте.

Њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је данас да је донио одлуку о измјенама Изборног закона БиХ с циљем, како каже, подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ.