latinica  ћирилица
26/03/2024 |  18:07 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Сарадња да, али не улазак БиХ у НАТО (ВИДЕО)

Дан након што је самопроглашено Косово постало придружени члан Парламентарне скупштине НАТО-а, чланови Сталног одбора сагласили су се да створе нови статус за земље које, како су навели, теже придруживању Алијанси и званично означе БиХ, Украјину и Грузију као кандидате за НАТО. Из Српске стиже јасан одговор – остајемо војно неутрални. БиХ није кандидат за НАТО, нити ће бити члан ове Алијансе. То је у сједишту НАТО-а у Бриселу, члановима Комитета замјеника сталних представника, пренио и замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић. Сарадња са овим војним савезом је прихватљива, али не и чланство БиХ.
Застава НАТО-а (Фото: EPA-EFE/Toms Kalnins) -
Застава НАТО-а (Фото: EPA-EFE/Toms Kalnins)

Програм реформи из 2019. године, документ који је усвојило Предсједништво БиХ када је српски члан био Милорад Додик, темељ је односа БиХ и НАТО савеза - сарадња БиХ са војном алијансом може, интеграција НЕ. То је, каже замјеник министра одбране Александар Гогановић, јасно представницима НАТО савеза. Свјесни су и да у БиХ не постоји политички консензус о питању НАТО интеграција.

- Њима је јасно да се о томе неће разговарати док се не постигне политички консензус о том питању, а свима је јасно да се српски народ и Република Српска апсолутно се противе НАТО интеграцијама - каже Гогановић.

Тај чврсти став Република Српска озваничила је још у октобру 2017. године када је Народна скупштина, на приједлог клубова посланика СНСД, СП и СДС, усвојила Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске. Поновио га је данас предсједник Милорад Додик.

- БиХ неће у НАТО, имајући у виду садашњу процедуру и закон по којима Парламентарна скупштина треба, на бази већине предвиђених за доношење таквих одлука, да донесе такву сагласност. Те сагласности нема и неће је бити. Ми остајемо заједно са Србијом војно неутрални и БиХ није земља која је кандидат за НАТО, нити ће бити чланица НАТО - истакао је Додик.

Српска остаје при политици војне неутралности, што потврђују и званична документа, сагласан и министар унутрашњих послова Синиша Каран. НАТО је бомбардовао Србе и то је довољно јасан разлог за одбијање чланства у овој алијанси.

- НАТО је био на супротној страни. Бомбардовали су наш народ. Ако ништа, из тих разлога имамо један велики отпор. Не можемо то занемарити. Војна неутралност је стратешко опредјељење и политика Републике Српске - навео је Каран.

А то значи само једно - сарадња са НАТО-ом долази у обзир, а никако придруживање и интеграције у тај пакт. Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир истиче да је ово став Српске који се никада неће промијенити.

- Да бисте ушли у НАТО треба да се покаже воља унутар саме земље. У БиХ не постоји јединствен став, а само тако се може ићи према било каквој војној алијанси, па тако и када је ријеч о НАТО - додао је Будимир.

Никакве нове процедуре које се осмишљавају не могу да негирају унутрашњи став Републике Српске. Самим тим, то је и став БиХ када је у питању интеграција у НАТО, јасно је поручено из Српске.