latinica  ћирилица
26/03/2024 |  18:33 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

Нелегални Кристијан Шмит поништио све европске вриједности (ВИДЕО)

Кристијан Шмит наметнуо је техничке измјене Изборног закона БиХ, које подразумијевају увођење скенера и видеонадзора на бирачким мјестима. Пред доношење те одлуке, предсједник Рeпублике Српске Милорад Додик поручио је да Српска не може прихватити да живи у условима наметнутих прописа, и да такав потез значи поништавање свих вриједности Европске уније о којима смо слушали, поготово када смо добили преговарачки статус.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Кристијан Шмит је рекао да одлука ступа на снагу даном објављивања на сајту ОХР-а, а домаћим властима дао рок од три седмице да је "поправе" ако сматрају да је потребно.

Кристијан Шмит је тако умјесто грађана и њихових изабраних представника одлучио да измјени Изборни закон, најављене техничке измјене биће тестно проведене у појединим, не свим локалним заједницима на изборима на јесен.

- Дакле причамо о скенерима за гласачке листиће, идентификацији бирача како бисмо осигурали да људи који дају глас имају право да гласај, и да осигурамо исправну идентификацију путем биометријских података - рекао је Шмит.

Интервенцијом у домаће законодавство, неизабрани странац заправо подрива позитивну атмосферу створену након одлуке ЕУ о отварању преговора са БиХ. Уочи најаваљене употребе тзв. Бонских овлашћења, предсједник Републике Српске рекао је да све што намјерава, Шмит ради у симбиози са Мајклом Марфијем.

- Нигдје на свијету нема земље гдје би неки странац или неко тијело изван регулисало изборни процес, то није ни у Хрватској, ни у Србији, ни у Њемачкој ,зашто би сада овдје па да покаже је он ту, да оправда своју плату од 25.000 евра и да нахрани сујету тог патолошког типа америчког амбасадора Мајкла Марфија. Српска не може да прихватити да живи у условима наметнутих прописа - рекао је Додик.

- Господа Шмита и Марфи покушавају у БиХ да наметну не законе него "луђачку" кошуљу, не знам зашто је чудно зашто ми у Српској то не прихватамо, било би чудно да имају људи који прихватају наметање "луђачке" кошуље поготово у тренутку отворених преговора са ЕУ који треба да бришу стране судије и високог представника - рекао је предсједник НСРС Ненад Стевандић.

Странке Тројке, коалиционо "чедо" америчког амбасадора, не крију да легитимишу Кристијана Шмита као високог представника, тиме и право да интервенише у законодавство, па и у Изборни закон.

- За нас ако наметне то је закон и ми ћемо се у складу с тим понашати - изјавио је Никшић.

Када је ХДЗ БиХ понудио Приједлог Изборног закона који суштински ствара ситуацију да Хрвати бирају свог члана Предсједништва а не да им као три пута до сада то раде Бошњаци, желећи тиме да предухитри потез Кристијана Шмита, оштро је реаговао амерички амбасадор понашајући се као политички актер, а не дипломата.

- Оно што јесте напор хрватске политике да кроз изборни закон а говоримо о позицији хрватског члана Предсједништва уведемо таква правила да онемогућимо изборну манипулацију и да Хрвати у БиХ имају израз легитимне политичке воље и на позицији хрватског члана Предсједништва - навео је предсједавајући Клуба Хрвата у Дому народа парламента ФБиХ Дамир Џеба (ХДЗ БиХ).

Осим измјена Изборног закона, статус страних судија у Уставном суду остаје горућа тема у домаћем дискурсу. Иако је амбасадор ЕУ Јохан Сатлер интервјуу РТРС-у јасно рекао да је Уставни суд један од 14 приоритета, Кристијан Шмит је и данас практично поручио ...не дирајте стране судије...а Венецијанска комисија у покушају да спаси Суд од распада препоручује да домаће судије и након стицања услова за пензију остају да раде.

- А Уставу БиХ пише да мора ида иде у пензију са навршених 70 година ,то није кршење Устава? А тај исти Устав каже да 5 година након Дејтона то значи 2000. године требало да се регулише статус судија, данас је 2024. године. 24 година касније ништа није урађено и они упорно хоеће да одрже рјешења која ми нећемо - навео је Додик.

- Нема Уставног суда по дефиницији без српских судија. Сто пута сам рекао само од тог Шмита има неко гори а то је Уставни суд БиХ, јер да је тај Уставни суд а имао је прилику ових 29 година да каже само једну реченицу. У Уставу нема високог представника и високи представник не може доносити законе. Да су само ту реченицу рекли сачували би БиХ - додао је министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран.

Наметање измјена Изборног закона је тест за потенцијалне одлуке Кристијана Шмита у вези имовине. Евентуални покушај да наметне Закон о државној имовини добиће адекватан одговор Републике Српске, изричит је Додик, а раније је говорио да би такав Шмитов потез значио референдум о независности Српске.