latinica  ћирилица
26/03/2024 |  21:16 ⇒ 27/03/2024 | 07:34 | Аутор: РТРС

ЕУ није задовољна: Критика Шмиту због "наметања" измјена Изборног закона

Међународна супервизија неспојива је са европском будућношћу БиХ, саопштио је портпарол Европске комисије Петер Стано.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Из ЕУ су подсјетили да је Кристијан Шмит данас одлучио да "измијени" Изборни закон БиХ.

ЕУ подсјећа да би "његова извршна овлашћења" требало да се користе само као посљедња мјера против непоправљивих незаконитих аката.

- Европска унија очекује да власти БиХ спроведу потребне реформе како би осигурале да се избори проведу у складу са европским стандардима примјеном ОЕБС/ОДИХР-а и релевантних препорука Венецијанске комисије, те осигурају транспарентност финансирања политичких партија - истакао је Стано.

Стгано наводи да је ЕУ изразила снажну преференцију да Парламентерна скупштина БиХ преузме одговорност и усвоји ове реформе, као што су се лидери коалиције на нивоу БиХ обавезали да то ураде на вријеме за имплементацију током октобарских општинских избора.

- ЕУ наглашава да је опсежна међународна супервизија неспојива са европском будућношћу БиХ и очекује од свих актера да се понашају одговорно и покажу уздржаност у периоду који је пред нама. Након одлуке Европског савјета да отвори приступне преговоре, ЕУ ће наставити да ради са властима БиХ на напредовању на европском путу - закључили су у саопштењу.