latinica  ћирилица
27/03/2024 |  09:11 | Аутор: СРНА

Амбасада Русије: Америчко-натовска убијеђеност о моралној супериорности је идеологија фашизма

Порука представника САД на сједници Савјета безбједности УН, на којој је правдао НАТО агресију на СР Југославију, сликовито показују да америчко-натовска убијеђеност о властитој моралној супериорности није ништа друго него идеологија фашизма, чији су сљедбеници, такође, сматрали да имају право да одлучују о судбинама свијета, речено је у Амбасади Русије у БиХ.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

Коментаришући изјаву замјеника америчког амбасадора у УН Роберта Вуда да САД немају шта да крију када је ријеч о подршци НАТО бомбардовању СР Југославије 1999. године, јер сматрају да је то било неопходно и легитимно, те да је Кремљ "покушао да изманипулише Савјет безбједности ради своје пропаганде и да наруши стабилност на Балкану", у Амбасади су рекли да је тешко одабрати ријечи за коментарисање таквих не само лажи, него и бахатих ароганција.

- Кажу да је напад на Југославију био "неопходан и легитиман". Нема права ни САД, нити НАТО да одлучују шта је неопходно, а шта није изван властитих територија. Према међународном праву једноставно није то њихова ствар. Са друге стране, немају никаквих овлашћења да одлучују шта је легитимно, а шта није са независном сувереном земљом - појаснили су у руској Амбасади у БиХ.

Подсјећајући на чињеницу да је војна операција САД и НАТО-а против Београда предузета без одобрења Савјета безбједности УН на основу неоснованих оптужби власти СР Југославије, у руској Амбасади констатују да је тиме извршен озбиљан ударац на углед Савјета безбједности, који су ставили пред свршени чин.

- Сједињене Државе и њихови савезници су напали мирољубиву европску државу, чиме су једноставно погазили Повељу УН, Хелсиншку завршну повељу КЕБС, принципе ОЕБС-а, као и извргли руглу концепт суверенитета - наводе из Амбасаде Руске Федерације БиХ за Срну.

На такав начин, кажу, Алијанса је поткопала читаву вишедеценијску европску архитектуру безбједности и лансирала глобалан пројекат агресивних напада САД и њихових сателита широм свијета против Ирака, Либије, Авганистана, Сирије и све до подршке антируских акција у Украјини од 2014. године.

Из руске Амбасаде у БиХ су подсјетили на изјаву бившег предсједника Владе Јевгенија Примакова да НАТО агресија на СР Југославију "није била само агресиван ударац на неку земљу, већ удар на цијели свјетски поредак који је успостављен након Другог свјетског рата".