latinica  ћирилица
27/03/2024 |  11:14 ⇒ 12:15 | Аутор: РТРС

Кошарац: Шмит блокира напредак на европском путу БиХ

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац ркао је да је неизабрани странац Кристијан Шмит интервенцијом у изборно законодавство вратио БиХ у рикверц, блокирајући постигнути напредак на путу ка ЕУ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је истакао да нелегитимни и неизабрани странац Шмит не може да наметне било шта у БиХ, те да су његове одлуке ништавне и непроводиве, без обзира на то што је у својој глави умислио да је високи представник.

- Интервенцијом у изборно законодавство, Шмит је ову земљу вратио у рикверц, подривајући и блокирајући напредак који смо постигли на ЕУ путу. Ово је класично иживљавање над суверенитетом БиХ и озбиљан атак на могућност договора домаћих лидера - написао је Кошарац на Инстаграму.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Према његовим ријечима, Шмит нема никакве везе са Изборним законом, све и да јесте високи представник, а није.

Шмитов чин је велики шамар ЕУ, посебно након одлуке о отварању преговора са БиХ, каже Кошарац који је позвао ЕУ да се огради од Шмита и да конкретним дјелима покаже да је међународна супервизија неспојива са европском будућности БиХ, како су то навели из Европске комисије.

Он је напоменуо да законе у БиХ доносе парламенти, у конкретном случају Парламентарна скупштина БиХ.

- Дакле, о Изборном закону одлучују институције на нивоу БиХ и демократски изабрани представници три конститутивна народа и два ентитета. Све друго је противуставно дјеловање и удар на уставни поредак - рекао је Кошарац.

Указао је да је забрињавајуће то што "Тројка" легитимише Шмита и његово насиље над домаћим законодавством, а још више је поражавајуће да то исто ради опозиција у Српској.

Јасно је, сматра Кошарац, да савезништво са Шмитом траже искључиво они који своје циљеве не могу остварити кроз изборни процес.

- Српска неће подлећи притиску, већ ће на уставан начин одговорити на Шмитово насиље. Додатно, тражићемо став УН и земаља потписница Дејтонског споразума о статусу и дјеловању Шмита, јер је апсолутно неприхватљиво да ова штеточина у БиХ борави и дана више - закључио је Кошарац.