latinica  ћирилица
27/03/2024 |  12:38 | Аутор: СРНА

ХДЗ: Позив свим носиоцима власти да одлучивање врате домаћим званичницима

ХДЗ БиХ је изразио дубоко жаљење што је Кристијан Шмит посегао за наметањем рјешења у времену стабилне политичке власти, интензивног лидерског дијалога и отварења преговарачког процеса БиХ с ЕУ, те позвао све носиоце власти да врате процесе одлучивања у окриље легитимно изабраних представника.
ХДЗ БиХ - Фото: илустрација
ХДЗ БиХФото: илустрација

Из ХДЗ-а БиХ су истакли да домаћи политички званичници морају предводити политичке процесе и европске интеграције БиХ и да овим наметањима изборни процес није заштићен.

- Наметањем 114 измјена Изборног закона, компромитују се сви досада постигнути позитивни учинци парламентарне већине и ставља у незавидан положај њено будуће заједничко функционисање - саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

Овакве непотребне интервенције у домаће законодавство само неколико дана након позитивног извјештаја ЕУ према БиХ, којим се признају и препознају позитивни једногодишњи резултати извршне и законодавне власти, могу имати несагледиве посљедице на даље интеграцијске процесе, што би поништило снажан синергијски учинак који је европска перспектива донијела БиХ, наведено је у саопштењу.

Из ХДЗ-а БиХ су истакли да су, без жеље да улазе у позитивне намјере за побољшањем изборног процеса, дужни указати да оваква рјешења која не обухватају све аспекте Изборног закона, неће постићи заштиту и вјеродостојност изборног процеса, него ће изгледније увести БиХ у неизвјесно, политички мотивисано и дубоко компромитовано управљање изборним процесом.

- Посебно сматрамо опасним да наметање овог и било којих других законских рјешења, успоставља праксу противну демократским принципима којима се потпуно обесмишљава улога парламената и демократски изабраних представника, што је срж демократије - нагласили су из ХДЗ-а.

Из ове странке су позвали све носиоце власти, без обзира на различите ставове око наметнутих одлука, да заједничком сарадњом и дијалогом врате процесе одлучивања у окриље легитимно изабраних представника који, у складу са Уставом и највишим демократским стандардима, имају одговорност и обавезу предводити све политичке процесе у БиХ.