latinica  ћирилица
27/03/2024 |  12:43 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Којић: Недопустиво да странац спроводи самовољу

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да су гарант опстанка Републике Српске народ и власт која је легитимно изабрана.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је Шмитову изјаву да је "гарант постојања Републике Српске и Федерације БиХ и да је то његова дужност у складу са Дејтонским мировним споразумом" оцијенио као недопустиву, али и пријетећу поруку да је он тај који одлучује у БиХ и да се мора слушати.

- А ми то не морамо и нећемо! - нагласио је Којић и додао да је са аспекта међународног права статуса преговарача који је БиХ добила недопустиво да странац спроводи самовољу.

Говорећи о изјави руске Амбасаде у БиХ у којој се позива на хитан и потпун престанак функционисања међународне супервизије у БиХ, као и на "преношење пуноће власти локалним странама", Којић је истакао да Русија и Амбасада ове земље у БиХ препознају да БиХ нема потпуни суверенитет.

- То је дефинитивно у смислу европских интеграција и добијања преговарачког статуса. У смислу чланства у ЕУ неопходно је да се укине супервизија у виду ОХР-а и друга врста контроле кроз Уставни суд од међународне заједнице и странаца - нагласио је Којић за Срну.

Он је указао да у БиХ постоји опасан протекторат који укључује ОХР и међународне судије у Уставном суду, а који својим одлукама само заоштравају односе и праве додатне тензије.