latinica  ћирилица
11/04/2024 |  08:34 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

Састанак о укидању ограничења на извоз производа из БиХ у Русију

На састанку представника Руске служба за надзор комуникација и БиХ договорени су даљи кораци и процедуре из надлежности служби ветеринарског и фитосанитарног надзора по питању укидања ограничења на извоз производа из БиХ на тржиште Руске Федерације.
Састанак (фото: rsmoscowoffice.ru) -
Састанак (фото: rsmoscowoffice.ru)

Састанку су присуствовали директор Управе за заштиту здравља биља БиХ Предраг Јовић, стручни консултант Ајла Даутбашић, као и главни ветеринар и директор Управе за ветерину Саша Бошковић, те виши помоћник Одјељења за здравље и добробит животиња Александар Немец.

Јовић је упознао руску страну са напретком у усаглашавању нацрта Меморандума о сарадњи у области винарства.

Русија и БиХ договориле су да се врате теми међусобне трговине у оквиру генералне сједнице Свјетске организације за здравље животиња, која ће бити одржана крајем маја у Паризу.

Такође, Управа за заштиту биља покренула је питање обнављања испорука крушака у Русију, које су обустављене 2022. године. Саопштено је да су предузете неопходне мјере за елиминацију штеточине и упућен позив руским стручњацима да провјере поштовање захтјева током посјете БиХ.

Стране су се договориле да се у оквиру техничких консултација врате на тему могућег обнављања извоза крушака из БиХ у Русију.