latinica  ћирилица
23/04/2024 |  12:51 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Свјетска седмица имунизације; Научни скуп - спријечити ширење заразних болести (ВИДЕО)

Поводом Свјетске седмице имунизације, Институт за јавно здравство Републике Српске организовао је научни скуп. Основни циљ јесте превентивно дјеловање и подстицање имунизације у циљу спречавања ширења заразних болести.
Календар вакцинације - Фото: РТРС
Календар вакцинацијеФото: РТРС

Из ресорног министарства наглашавају да је велики успјех, што је прошле године проширен обим програма вакцинације.

- Нажалост, ми у Републици Српској имамо тренутно активне двије епидемије, то је епидемија морбила гдје имамо 44 заражена и епидемија великог кашља гдје имамо око 130. Обухват вакцинације дјеце у првој години је 90 одсто, а обухват вакцинације мрп вакцином у првој дози је 62, у другој 76 одсто, што је далеко испод некаквог колективног имунитета - рекао је Бојан Ђенић, в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by Мин. здравља и соц. заштите (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске навео је да је велики успјех за Републику Српску, оно што је учинила прошле године, а то је да је у оквиру програма вакцинације уведена вакцина против хуманог папилома вируса, што је, како каже, дало могућност и дјеци и одраслима да се заштите са једином вакцином која спрјечава развој карцинома.