latinica  ћирилица
23/04/2024 |  20:01 ⇒ 21:08 | Аутор: СРНА

Гогановић: Партије и појединци из Сарајева да престану са злоупотребом система одбране

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић поручио је да ниједан политички субјекат нема надлежност да упућује било какве позиве Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ, нити да сугерише шта да се ради и које активности да се реализују.
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић) -
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић)

- Апелујем на странке и појединце из политичког Сарајева да престану злонамјерно користити систем одбране у дневно-политичке сврхе, јер на тај начин само наносе штету и индиректно утичу на стабилност система одбране у цјелини - истакао је Гогановић за Срну реагујући на позив Странке за БиХ упућен Оружаним снагама БиХ да почну, како кажу, припреме за одбрану "државе од пријетњи предсједника Републике Српске Милорада Додика".

Гогановић је појаснио да је стање у Оружаним снагама редовно и да сви припадници извршавају уредно своје редовне радне задатке, у оквиру својих касарни и војних локација.

Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ врховни командант Оружаних снага и по Закону о одбрани, само Предсједништво има надлежност да донесе одлуку о употреби људских и материјалних ресурса и то искључиво консензусом, односно једногласно.

Гогановић је напоменуо да је један од задатака Оружаних снага заштита спољних граница БиХ, а да је свако евентуално нарушавање јавног реда и мира у надлежности полицијских агенција у БиХ, те мисије ЕУФОР Алтеа.