latinica  ћирилица
24/04/2024 |  11:34 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Додик: Србима се намеће универзална кривица; Разговарамо са више представника држава о резолуцији (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је за РТРС након Безбједносног форума у Санкт Петербургу да се константно Србима покушава наметнути универзална кривица, те да би усвајање резолуције о Сребреници могло направити проблеме у БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Наставићемо да разговарамо са појединачним представницима држава, као што је Индија. Покушаћемо указати на чињеницу злоупотребе, која се врши путем земаља преосталог Запада, а које окупља Америка, В. Британија, гдје након 29 година настоје поново да извуку тему о наводном геноциду у Сребреници - каже Додик.

Наводи да настоје да исфорсирају да се о томе расправља у Генералној скупштини УН, како би се, како каже, један народ окарактерисао као геноцидан.

- Мислим да ће преко 40 земаља чланица УН бити против резолуције о Сребреници. Заједно са Србијом, чак 70 земаља ће бити уздржано. Када саберете те против и уздржане, они немају чак ни просту већину, али мијењају правила онда, када њима одговара и само важи, за и против - каже Додик.

Додик каже да оно што процјењује у овом тренутку, јесте да постоји већи број за, али то још увијек, како каже, не значи да ће тако и бити.

- Сматрам да људи разумију да ће та резолуција направити проблеме у БиХ, који се неће моћи лако превазићи и помирити односи између народа.

Каже да је понижавајућа чињеница да је спонзор тих докумената Њемачка.

- Земља која је чинила масовне злочине према неколико народа - Србима, Јеврејима, Русима, Ромима... Они данас желе да "оперу" ту ситуацију и да Србима "накалеме" једну, да не кажем универзалну кривицу. За то не постоји нити један чињенични разлог, осим идеологије коју они заговарају, а предвођени САД - навео је Додик.

Подсјетио је да највећи ауторитети, који се баве питањем геноцида, холокауста, тврде и говоре веома гласно и јасно да се тај геноцид није десио.