latinica  ћирилица
24/04/2024 |  14:11 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Бањалука увијек била на бранику слободе

Бањалука је увијек имала часну улогу у свим догађајима током историје, била на бранику слободе и бранила је, те оправдала улогу у досадашњим тешким и добрим периодима, изјавила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.
Бањалука - Полагање вијенаца - Фото: РТРС
Бањалука - Полагање вијенацаФото: РТРС

Цвијановићева је истакла да је важно да локалне и републичке власти наставе да изграђују Бањалуку која је постала препознатљива.

- Бањалука је административни центар Републике Српске и мјесто гдје се одвија живот у многим сегментима, али и центар који управља процесима у Српској и примјер добре сарадње са свима и преко граница. Поносна сам на оно што су Бањалучани дали као допринос Бањалуци - рекла је Цвијановићева.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Она је свим Бањалучанима честитала Дан града, те додала да је природно да обиљежавање празника почиње полагањем вијенаца за све оне који су дали своје животе за слободу током разних ратова, укључујући посљедњи Одбрамбено-отаџбински рат у којем је Бањалука понијела велике жртве и терет у име цијелог простора и остала храбра, достојанствена и поносна.

Према њеним ријечима, на овај начин треба посматрати будућност Бањалуке и да локалне и републичке власти раде на томе да остане достојанствена и са часном позицијом.

Поводом Дана града представници локалних и републичких власти данас су положили вијенце и на Споменик "12 беба" и Спомен-обиљежју жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу "Свети Пантелија".

Осим традиционалног свечаног пријема за делегације од 19.00 часова биће уручене градске награде на свечаној академији у Спортској дворани "Борик".

Одборници Скупштине града Бањалука одлучили су да Кључ града са Повељом "Почасни грађанин града Бањалука", добију министар одбране Србије Милош Вучевић, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, те постхумно генерал Момир Талић.

Златни грб града Бањалуке биће додијељен љекару Снежани Кутлешић Стевић, директору Културног центра Бански двор Младену Матовићу, сенатору Републике Српске Александру Вулину, министру здравља Србије Даници Грујичић, генералном директору компаније "М:тел" Јелени Триван, те Спортској дворани "Борик".

Плакета "Сестре Гајић" биће додијељена Хуманитарној организацији "Партнер", те Удружењу особа обољелих од дијабетеса "ДиабетНо1" Републике Српске.

Дан града Бањалука слави се у знак сјећања на 22. април 1945. године када је град ослобођен од окупатора у Другом свјетском рату.