latinica  ћирилица
24/04/2024 |  15:06 ⇒ 18:13 | Аутор: СРНА

Србин ухапшен у Сплиту док је чекао ослобађајућу пресуду

Хрватска полиција ухапсила је Србина Чедомира Вукадина /65/ родом из села Врбника крај Книна због наводно почињеног ратног злочина, и то у згради Жупанијског суда у Сплиту за вријеме док се бранио са слободе на другом суђењу по ранијој оптужби, такође због наводног ратног злочина из истог периода, саопштио је Документационо-информациони центар Веритас.
Сплит - Фото: РТРС
СплитФото: РТРС

По Веритасовим сазнањима, хапшење се десило на основу полицијске кривичне пријаве прије него што је објављена очекивана ослобађајућа пресуда за дјело за које му се судило по оптужници Жупанијског тужилаштва у Сплиту из 2015. године.

Из Веритаса подсјећају да је Полицијска управа шибенско-книнска саопштила да се двојица осумњичених мушкараца, један 76-годишњак и један 65-годишњак /Чедомир Вукадин/, терете да су од јануара до децембра 1993. године у својству команданта и замјеника команданта 1. батаљона 75. моторизоване бригаде Војске Републике Српске Крајине починили укупно 28 кривичних дјела "ратни злочин против цивилног становништва" на штету хрватског цивилног становништва.

Након хапшења Вукадин је предат притворском надзорнику Полицијске управе шибенско-книнске, док осумњичени седамдесетшестогодишњак није доступан правосудним тијелима Хрватске, наводе из Веритаса.

Истражни судија Жупанијског суда у Сплиту одредио је Вукадину истражни затвор у трајању од мјесец дана због опасности од бјекства, с обзиром на то да има пребивалиште у Србији, чије држављанство такође посједује поред хрватског.

Према подацима хрватског тужилаштва из маја 2023. године, због злочина почињених у такозваном "домовинском рату" кривични поступак је у протекле три деценије покренут против укупно 4.000 лица.

Од тог броја правоснажно или неправоснажно осуђено је 707 лица, тренутно се пред надлежним судовима води кривични поступак против 499, а истрага против 139 лица.

У хрватским затворима тренутно се због кривичног дјела ратних злочина налази 25 лица српске националности, од којих је 14 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуде, наводе из Веритаса.