latinica  ћирилица
24/04/2024 |  15:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Пијаниста Володин наступа са Београдском филхармонијом 26. априла

Београдска филхармонија данас је најавила да ће на концерту 26. априла у Коларчевој задужбини наступити са пијанистом Алексејем Володином.
Београдска филхармонија (Фото: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/) -
Београдска филхармонија (Фото: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/)

- Познат по изузетно осјећајном и технички бриљантном свирању. Володин је чест гост Београдске филхармоније, а овог пута извешће Концерт број три Сергеја Прокофјева, које је "једно од најпопуларнијих дјела 20. вијека - наводи се у саопштењу Филхармоније.

Како је најављено, на програму концерта, чији је гостујући диригент Данијел Рајскин, биће изведена поред Прокофјева и дјела Марка Никодијевића и Дмитрија Шостаковича.

Филхармонијски наступ ће почети домаћом премијером Никодијевићеве композиције "Раздвајање вода на небеса и мора/Други дан. Токата за оркестар", чија је тема библијска прича о другом дану стварања свијета, најављено је у саопштењу.

Никодијевићево дјело је настало као поруџбина фондације и оркестра "Музика Етерна" и премијерно је изведено са Теодором Куренцисом у Елбфилхармонији у Хамбургу, 2021. године, подсјетила је Београдска филхармонија.

- Концерт крунише извођење Шесте симфоније Шостаковича, уз коју се Филхармонија у својој стогодишњој сезони присјећа шведске турнеје из 2006. године када је ово дјело било често на репертоару - наведено је у саопштењу.