latinica  ћирилица
24/04/2024 |  16:42 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

ЕП одобрио: За западни Балкан шест милијарди евра

Европски парламент одобрио је данас успостављање Инструмента за реформу и раст за западни Балкан, којим се региону, укључујући БиХ, омогућава приступ додатној финансијској помоћи од шест милијарди евра у периоду од 2024. до 2027. године.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

За усвајање усаглашеног текста, који је резултат међу институционалних преговора о инструменту, гласало је 517 од 603 посланика, 56 је било против, а 30 је било уздржано.

Након овог гласања у ЕП отвара се могућност за успостављање Инструмента за реформу и раст за западни Балкан, пише Спутњик.

Председништво Европског савјета и Европски парламент постигли су 4. априла привремени споразум о успостављању Инструмента, који су потом подржале чланице ЕУ и одбори Европског парламента за спољне послове и буџет.

Инструмент за реформу и раст за западни Балкан централни је дио новог Плана раста западни Балкан, који је у новембру представила Европска комисија.

Њиме ће се подржати партнери ЕУ са Балкана у спровођењу свеобухватног скупа социоекономских и фундаменталних реформи, између осталог у области владавине права и основних права, подржаће се процес проширења и убрзати економска конвергенција партнера са ЕУ.

Очекује се да ће се Инструментом у периоду од 2024. до 2027. године партнерима ЕУ из региона обезбиједити до двије милијарде евра у грантовима и четири милијарде евра у кредитима како би се подржао регион на путу ка придруживању ЕУ.

Исплата тих средстава зависи од успјешне примјене одређених реформи наведених у реформској агенди сваке земље кориснице.

Инструментом ће бити допуњен постојећи Инструмент за претприступну помоћ и значајно повећана финансијска помоћ региону.

План раста за западни Балкан заснован је на четири стуба, чији је циљ јачање економске интеграције партнера из региона са јединственим тржиштем ЕУ, подстицање економске интеграције унутар региона кроз заједничко регионално тржиште, убрзање фундаменталних реформи и повећање финансијске помоћи за подршку реформама кроз Инструмент за реформе и раст за западни Балкан.