latinica  ћирилица
24/04/2024 |  18:36 ⇒ 19:23 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Заједнички живот богатство за Српску

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да постоји добра веза институција Републике Српске и Савеза националних мањина, те да заједнички живот представља додатно богатсво за Српску.
Цвијановић на свечаној академији - Фото: РТРС
Цвијановић на свечаној академијиФото: РТРС

- Чињеница је да живимо заједно, да можемо да обогатимо једни друге, да сарађујемо, да смо повезани на различите начине и градимо заједно друштво у којем има мјеста за свакога - рекла је Цвијановићева у Бањалуци уочи свечане академије поводом 20 година рада Савеза националних мањина Републике Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер је рекао да је положај националних мањина у Српској задовољавајући, као и да увијек може бити боље.

- Данас смо овдје да обиљежимо 20 година Савеза, а колико нам се даје на значају говори и присуство српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић која нам даје подршку - навео је Ровер.

Он је истакао да је у протеклих 20 година кроз овај савез прошло много појединаца који су оставили свој траг.

Савез националних мањина Републике Српске је добровољно и отворено ванстраначко удружење грађана од јавног интереса формиран на основу закона о удружењима и фондацијама 30. јануара 2003. године.

Као кровна организација удружења националних мањина окупља 22 активне чланице од 11 групација националних мањина, Савез је остао јединствен на простору БиХ.

Савез остварује програмске циљеве и задатке у складу са Законом о удружењима и фондацијама Републике Српске, те Законом о заштити права припадника нацоналних мањина.

Припадници националних мањина удружени су у Савез преко својих удружења или индивидуално с циљем чувања свог идентитета, националног поријекла, његовања језика, културе и вјере нације чијег су поријекла.