latinica  ћирилица
24/04/2024 |  22:52 ⇒ 23:35 | Аутор: СРНА

Српска не може да напусти концепт свог постојања

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска трпи огромне притиске са Запада, али да не може да напусти концепт свог постојања и одустане од јачања аутономије.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је истакао да је Српска привржена Дејтонском споразуму и то слову овог споразума, а не духу који су промовисали западњаци.

Он је истакао да се у БиХ додатна дестабилизација прави тиме што су у систем одлучивања умијешани странци који долазе са Запада, те Нијемац Кристијан Шмит, који се лажно представља као високи представник, а који својим одлукама доноси законе.

Додик је истакао да је најбољи могући приступ Русије, која се залаже за владавину права и поштовање договора унутрашњих фактора, не стајући ни на једну страну.

- Руска Федерација је сведок и гарант Дејтонског мировног споразума и као таква је давала допринос његовој имплементацији, за разлику од других, предвођених САД, Великом Британијом, као и чланицама ЕУ, попут Француске и Њемачке, које су моделирале споразум мимо предвиђене процедуре - рекао је Додик у интервјуу за "Русију данас".

Предсједник Српске је указао да је западна пропаганда Русији прикачила причу о некаквом малигном утицају, додајући да "ако ишта малигно постоји на Западу то долази из САД и Британије".

- То је свијет лажи, свијет превара који гледамо са Запада кроз непоштовање разних споразума, почевши од Дејтонског споразума, преко Минских споразума, споразума у Куманову - рекао је Додик.

Он је истакао да су на сличан начин у Републици Српској заробили вријеме, наметајући теме
о статусу, али и кроз кажњавање путем санкција појединцима и читавом народу.

- Србији отимају Косово мимо свих процедура, чак ни у УН немате већину која је подржала независни статус, а нама отимају сва права која смо стекли по Дејтону, јер су они наводно незадовољни - указао је Додик.

Предсједник Републике Српске је навео да постоје двије ствари због које је Запад љут и због којих је побјеснео.

- Прва је да Република Српска одбацује у континуитету могућност да буде чланица НАТО-а и не да свој пристанак на процедуре које би ишле ка томе, а друга је да је Српска од почетка руске специјалне војне операције у Украјини заузела став у коме није пристајала да се Русији уведу санкције. Сходно томе, ниједан орган у БиХ није донио одлуку о томе да се уведе било који облик санкција Руској Фердерацији - рекао је Додик.

Он је навео да Запад проводи хибридни рат против Срба, Републике Српске и Србије, додајући да је недавно агенција коју спонзорише америчка влада извршила упад и блокаду информационих система Владе Српске и Кабинета предсједника Републике.

Додик је истакао да је Српска за Дејтонски споразум и уставну БиХ, а не за ону какву други желе да наметну.

- Због тога нас нападају да смо сепаратисти, а ми смо легалисти и тражимо да се поштује Устав - рекао је Додик и додао да је БиХ експеримент Запада који не може да успије.

Он је истакао да се БиХ штити силом Запада, који фаворизује само једну страну, а на штету Хрвата и Срба.