latinica  ћирилица
26/04/2024 |  22:10 ⇒ 22:13 | Аутор: sputniknews.com

Блинкен запријетио: Ако Кина не ријеши проблем са Русијом - ријешићемо ми

Амерички државни секретар Ентони Блинкен запријетио је да уколико Кина не обустави испоруке компоненти које Русија користи за производњу наоружања онда ће Вашингтон предузети све неопходне мјере да се то спријечи.
Ентони Блинкен (Фото: EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES) -
Ентони Блинкен (Фото: EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES)

- Постоје и друге мјере које смо у потпуности спремни да предузмемо. Као што сам већ рекао, ако Кина не буде реаговала, реаговаћемо ми - поручио је шеф америчке дипломатије.

Блинкен је такође изјавио и да је Кина "добављач број један" за руски војно-индустријски сектор

Он је уједно признао да Кина не испоручује Русији оружје и војну технику, али тврди да је снабдијева "машинама, микроелектроником и оптиком" које се користе у "масовној производњи муниције, оружја, тенкова и оклопних возила који се шаљу у Украјину".

- Кина је добављач број један за критичне компоненте које Русија користи за обнову свог војно-индустријског комплекса - рекао је Блинкен у интервјуу за амерички радио "Ен-Пи-Ар" током посјете Кини.

С тим у вези, он је упозорио да је Вашингтон спреман да примени нова ограничења и санкције против кинеске стране уколико настави са активностима које, према мишљењу америчке администрације, подржавају руску одбрамбену индустрију.

- Већ смо предузели неке мјере. Спремни смо да урадимо више ако Кина не буде спремна да ограничи ту активност - истакао је Блинкен.

Он је подсјетио да су САД већ увеле санкције и мере контроле извоза против више од сто кинеских компанија.

Кинеска страна је више пута истицала да Пекинг није страна сукоба у Украјини, те да вести о наводној испоруци оружја Русији нису истините.