latinica  ћирилица
01/05/2024 |  12:09 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Шулић: Пуна подршка афирмацији занимања агротуристички техничар

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да ресорно министарство даје пуну подршку афирмацији смјера агротуристички техничар, који је покренула Пољопривредна школа у Бањалуци, а који ће будућим средњошколцима, кроз стицање знања о одрживој пољопривреди, руралном развоју и пословању на селу, отворити могућности за каријеру у туризму.
Денис Шулић - Фото: СРНА
Денис ШулићФото: СРНА

Шулић је изразио наду да ће млади препознати потенцијал овог занимања и бирати га приликом уписа у средње школе.

Он је навео да су у том контексту ове године академска заједница и привредни сектор предузели заједничке мјере промоције, јер је у питању привредна грана која биљежи раст и развој.

- Жеља нам је да кроз ове активности дође до раста броја ученика опредијељених за ово занимање које ће им дати ширину уколико се одлуче за даље школовање у области туризма - рекао је Шулић.

Он је нагласио да је рурални туризам једна од најбрже растућих грана туризма у Српској, а све је више и заинтересованих улагача у његов развој и креирање садржаја који ће привлачити не само домаће, већ и госте из свих крајева свијета.

Шулић је рекао да смјер агротуристички техничар нуди знања из три области - пољопривредне производње, туризма и угоститељства, чиме ће се осигурати да они који изаберу овај смјер буду спремни за рад у пољопривредним газдинствима усмјереним не само на производњу, већ и туристичку понуду.

- У савременом свијету у којем се све брже живи, туризам усмјерен на природу представља све чешћи избор туриста из свих крајева свијета. Због тога сам сигуран да је ово занимање будућности, јер Српска сигурно има шта да понуди на овом пољу - рекао је Шулић.