latinica  ћирилица
01/05/2024 |  18:28 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Признање Међународног фестивала у Анкари за ДП Републике Српске (ВИДЕО)

Представа Дјечијег позоришта Републике Српске "Био једном један лав" у режији Николе Бундала изведена је пред више од 1.200 малишана у главној дворани Државне опере и балета у Анкари. Реакције дјеце и њхових наставника су потврдиле универзални карактер ове представе настале на основу чувене пјесме за дјецу Душка Радовића.
Представа "Био једном један лав" (Фото: Дјечије позориште Републике Српске) -
Представа "Био једном један лав" (Фото: Дјечије позориште Републике Српске)

Дјечијем позоришту Републике Српске на фестивалу “Мале даме и мала господа“ уручена је плакета као израз захвалности за успјешно учешће на фестивалу.

Сви сектори управе Фестивала на посебан начин су одали признање нашем ансамблу који је представу одиграо на турском језику.

Ђорђе Јанковић, Зорана Шуман, Свјетлана Андрић и Никола Милаковић својом маестралном игром из представе у представу су дизали публику на ноге. Нешто мање од 4.000 дјечака и дјевојчица сусрели су се нашим Лавом, разумјели причу, а након сваког извођења, ходницима је одјекивало "аслан, аслан", што на турском значи лав.

Ансамбл Дјечијег позоришта је у оквиру протокола фестивала посјетио маузолеј оснивача и првог предсједника Републике Турске, Мустафе Кемала Ататурка.

Славећи Дан дјетета, који је као велики празник установио баш Кемал Ататурк, организатори фестивала окупили су учеснике фестивала у монументалном маузелеју, "Анткабир".

Организатори истичу да је само учешће њихово признање вашим умјетничким дометима јер вам омогућавају да наступите пред хиљадама малишана на најпрестижнијим сценама њихове престонице.

– Наступи пред 1.200 малишана у згради овако брижљиво осмишљене архитектуре су за нас изузетно важни јер су нас оснажили у нашој посвећености да служимо умјетности и промовисању наше културе – навела је директорица Сјечијег позоришта Српске Љиљана Лабовић.

За Ансамбл Дјечијег позоришта Републике Српске организован је и пријем у Амбасади БиХ у Анкари.