latinica  ћирилица
01/05/2024 |  20:24 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Гајић: Сјеверна Македонија ће послије избора и даље остати колонија Запада

У Сјеверној Македонији 8. маја биће одржани парламентарни избори, као и други круг предсједничких избора. Македонске патриотске снаге ће се највјероватније вратити на власт у земљи, способне да утичу на спољнополитичке приоритете Скопља. О томе је у ексклузивном интервјуу за Руску газету говорио Стеван Гајић, политиколог и истраживач Института за европске студије (Београд), гостујући професор МГИМО МИП-а Русије.
Избори у Сјеверној Македонији (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/архив) -
Избори у Сјеверној Македонији (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/архив)

У првом кругу предсједничких избора, 24. априла, кандидат владајуће Социјалдемократске уније Македоније (СДСМ), актуелни шеф државе Стево Пендаровски, претрпио је стравичан пораз - за њега је гласало само 20 одсто бирача. Убједљиву побједу однијела је Гордана Шиљановска Давкова за коју је гласало око 40 одсто грађана.

Гајић је изразио увјерење у побједу кандидата ВМРО-ДПМНЕ на предсједничким и парламентарним изборима.

- Главни резултат успјеха "револуционара“ биће ревизија судске репресије и политичког прогона против присталица Николе Груевског, свих оних који су покушали да спријече државни удар у Сјеверној Македонији. Људи су у затвору због натегнутих оптужби за тероризам, очекујем њихово брзо ослобађање, као и почетак осветничких процеса са кривичним гоњењем присталица СДСМ-а који су вршили политички прогон противника - нагласио је Гајић.

Он је подсјетио да је послије “обојене револуције“ у Сјеверној Македонији 2017. године почело нагло приближавање ове државе НАТО-у, као и пораст корупције, док су се албанске сепаратистичке тенденције појачале.

- То у будућности пријети губитком западног дијела Сјеверне Македоније, који би, на овај или онај начин, могао да уђе у такозвани великоалбански пројекат - упозорио је он.

О томе, како каже, свједочи све већи утицај премијера самопроглашеног Косова Албина Куртија, који се залаже за уједињење свих територија на Балкану насељених Албанцима.

- У том контексту, захтјеви Албанаца да се промијени устав земље и да се предсједник државе почне бирати у парламенту изгледају симболично. На тај начин желе спријечити могућност повратка домољубно оријентисане ВМРО-ДПМНЕ на власт - истиче овај експерт.

Он је нагласио да након изборних резултата нова власт неће преиспитивати препоручљивост уласка у НАТО и приближавања ЕУ.

- Таква формулација питања није могућа све док Русија не однесе убједљиву побједу у конфронтацији са Западом, мијењајући равнотежу геополитичких снага у Европи. Сјеверна Македонија ће остати колонија Запада, НАТО-а. Све политичке снаге наставиће се придржавати евроатлантског програма. Али, у новој конфигурацији македонске владе почеће се јављати позитивни трендови, а патриотски трендови у земљи ће се интензивирати. Очекује се и повратак Николе Груевског у домовину - рекао је Гајић за Руску газету.