latinica  ћирилица
02/05/2024 |  11:40 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Вашингтон: МКС не може да покреће истраге против Израела

Међународни кривични суд нема надлежност за истраге против израелских званичника, рекао је новинарима портпарол Стејт департмента Ведант Пател.
Стејт департмент (Фото: EPA/DAVID CHANG) -
Стејт департмент (Фото: EPA/DAVID CHANG)

Он је рекао да иако САД не признају надлежност МКС-а када се ради о америчким држављанима, Вашингтон сарађује са тим судом у "бројним кључним подручјима".

- Сматрамо да они раде важан посао када се ради о Украјини, Дарфуру, Судану. Међутим, у овом конкретном случају, жао ми је, али једноставно нису надлежни - навео је Пател.

Изјаве су услиједиле након извјештаја о томе да би МКС могао да изда налоге за хапшење израелског руководства због поступака Одбрамбених снага Израела /ИДФ/ у Гази. Новинска агенција "Блумберг" објавила је у понедјељак, 29. априла, да су представници чланица Групе седам /Г7/ "приватно поручиле МКС-у да би власти Израела можда подржале прекид сукоба уколико истражиоци усмјере истраге директно на израелске званичнике", подсјећа "Раша тудеј".

Лист "Тајмс ов Израел" објавио је да су званичници у Западном Јерусалиму забринути због потенцијалних истрага МКС-а против премијера Израела Бењамина Нетањахуа, израелског министра одбране Јоава Галанта и шефа Генералштаба ИДФ-а Херција Халевија.

Израел не признаје надлежност МКС-а, а Нетањаху је изјавио 29. априла да би потенцијални налози за хапшење изазвали "незадовољство историјских размјера".

У нападима израелске војске на Појас Газе од 7. октобра погинуло је више од 34.000 Палестинаца.