latinica  ћирилица
02/05/2024 |  16:41 ⇒ 22:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Ковачевић: Срамна резолуција о Сребреници против интереса БиХ

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Паламентарне скупштне БиХ Радован Ковачевић нагласио је данас да "срамна резолуција о Сребреници", уколико буде усвојена у Генералној скупштини УМ, неће имати апсолуто никакву тежину и значај у Босни и Херцеговини и да је нико и неће прихватити, између осталог зато што су тим предлогом прекршени пословник у раду Предсједништва БиХ, Устав процедуре и закони.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Резолуција о Сребреници у Босни и Херцеговини нема апсолутно никакву тежину, нема апсолутно никакав значај, нико је неће поштовати у БиХ, ниједна институција неће ни на који начин прихватити нити препознати такву резолуцију, јер она није добила одобрење званичних органа БиХ - нагласио је Ковачевић за Тањуг и подсетио да је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поднијела кривичну пријаву против амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије јер је без сагласности и обавезног овлашћења Предсједништва послао припремни текст и поднио Резолуцију.

Ковачевић је нагласио да не треба бити слијеп и додао да су сви свјесни да се тренутно резолуција "гура из једног дијела међународне заједнице", као и да се "прихвата и подупире све што је на штету српског народа, на штету Србије и на штету Републике Српске".

- Ми смо тога и те како свјесни, боримо се свим силама против тога, радимо заједно са Србијом на међународном плану, а у БиХ немате баш много могућности да урадите тако нешто у оном тренутку када неко прекрши и Устав и све те процедуре - казао је Ковачевић.

Упитао је каква би то била порука да Генерална скупштина УН усвоји резолуцијиу, а да у земљи на коју се односи никако ни на који начин не може бити прихваћена.

- Замислите каква је то порука, да се у УН, дакле, највишем органу међународног права, највишој, најзначајњој међународној организацији усвоји резолуција о једној земљи, а да у тој земљи таква резолуција не може ни на који начин да буде препозната, прихваћена, нити примјењивана. Она сасвим сигурно неће бити примјењивана у БиХ, јер је она против интереса БиХ, против интереса онога што договарају три конститутивна народа као носиоци суверенитета у БиХ - рекао је Ковачевић.

Резолуцијом је како каже, прекршен Устав БиХ, прекршен је пословник у раду Предсједништва БиХ, тако да се слободно може рећи да су прекршени и закони БиХ и да је Златко Лагумџија починио кривично дјело, те додао да се нада да ће бити још кривичних пријава против њега осим оне коју је поднијела Цвијановић.

Ковачевић је подсјетио на оцјену предсједника Републике Српске Милорада Додика и из извјештаја Владе Српске да је резолуција о Србереници "једна темпирана бомба, један кинески зид", који ће умјесто да приближи конститутивне народе, довести до тога да се они у потпуности удаље и створити ситауцију у којој неће бити могуће функционисање БиХ.

Подсјетио је да је једини орган БиХ који је задужен за креирање спољне политике Предсједништво и да се одлуке доносе тако што морају да је потврде сва три члана предсједништва - два из Федерације, хрватски и бошњачки члан, и један из Републике Српске.
- Да је неко од та три члана прегласан нпр. Жељка Цвијановић она као члан предсједништва из Републике Српске има право да уложи такозвани вето, односно заштиту виталног интереса Српске, и у том случају коначну одлуку о сваком питању из области спољне политике доноси НСРС - казао је он.

Како наводи, с обзиром на то да су и представници, бошњачке политике, као и њихови страни ментори, на првом мјесту из Амбасаде САД у Сарајеву, били свјесни да таква резолуција не би могла да прође, јер за њу не постоји сагласност унутар БиХ и да представници Републике Српске никада не би то дозволили, морали су све да заобиђу и прескоче. Нагласио је да све што су радили, поред осталих, Лагумџија и министар Елмедин Конаковић било искључиво политика једног од три конститутивна народа у БиХ и половине Федерације.

- Прекршен је Устав, пословник у раду Предсједништва БиХ, тако слободно можемо рећи да су прекршени и закони БиХ и да је Златко Лагумџија починио кривично дјело - казао је он и изразио увјерење да ће Лагумџија сигурно одговарати због тога што је без сагласности јединог органа за креирање одлука у области спољне политике,  предсједништва БиХ дјеловао по том питању са једном једином намјером, да нанесе штету Српској, Србији и цјелокупном српском народу - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је нагалсио да мора да буде свима јасно да су Срби народ над којим јесте почињен геноцид, а да припадници српског народа никада нису починили геноцид.

- Морамо исто тако да кажемо да се у Сребреници десио страшан злочин, а да су два предсједника Србије и два предсједника Републике Српске била у Поточарима, положили вијенце и одали искрену пошту и искрену почаст за све жртве злочина у Сребреници - рекао је Ковачевић.

На питање који су сад инструменти на располагању Српској кроз заједничке институције у БиХ када се крше процедуре и колико може да постоји воља институција да се ствар ријеши, истиче да је све тако јер неко тренутно дозвољава представницима БиХ чине све што чине. Према његовим ријечима, све што се ради, ради се да се конститутивни народи не приближавају, резолцуија би их подијелила у потпуности и довела БиХ у ситуацију да неће бити могуће било какво њено нормално функционисање.

- Морамо да примјетимо као реалност и све што се ради против Срба у цијелом региону, то што ради Аљбин Курти, све што раде у Црној Гори и у Хрватској, гдје једна страна чак каже да неће подржати ХДЗ ако Срби буду у Влади - подсјетио је он.

Нагласио је да су у Српској радили све да до тога не дође, да су били главни покретачи убрзаног напретка БиХ ка ЕУ, да су дали допинос како би ЕУ отоврила преговоре са БиХ.

- То је било оно што смо сматрали да је најбитније, јер сматрамо да што смо ближе ЕУ, да смо даље од тих страних мешетара и те врсте утицаја страних амбасада ... ", казао је он и нагласио да им је примарни циљ да је Република Српска све ближе Србији јер им је велика жеља да једног дана у ЕУ буду још ближе Србији.