latinica  ћирилица
05/05/2024 |  17:54 ⇒ 18:00 | Аутор: РТС

Си Ђинпинг допутовао у посјету Француској, у уторак стиже у Србију (ВИДЕО)

Кинески предсједник Си Ђинпинг стигао је у Париз на позив француског колеге Емануела Макрона, у своју прву посјету Француској након пет година. Си ће боравити у службеној посјети Србији 7. и 8. маја.
Си Ђинпинг у посјети Француској (Фото: EPA-EFE/STEPHANE DE SAKUTIN / POOL MAXPPP OUT) -
Си Ђинпинг у посјети Француској (Фото: EPA-EFE/STEPHANE DE SAKUTIN / POOL MAXPPP OUT)

По слијетању на Аеродром "Орли" предсједник НР Кине Си Ђинпинг је рекао да су везе између Кине и Француске примјер мирног суживота и сарадње између земаља са различитим системима.

По доласку у Француску, поводом 60 година од успостављања дипломатских односа, Си је рекао да развој њихових веза убризгава "стабилност и позитивну енергију турбулентном свијету“, пренијела је Синхуа.

У пратњи кинеског предсједника Сија Ђинпинга су његова супруга Пенг Лијуан, члан Главног комитета Политичког бироа Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК), директор Генералне канцеларије Централног комитета КПК Цаи Ћи, као и члан Политичког бироа Централног комитета КПК и министар спољних послова Ванг Ји, преноси Кинески међународни радио.

У Пекингу је раније најављено да ће Си током петодневне турнеје по Европи, осим Француске, посјетити и Србију и Мађарску.

Ово је прва посјета лидера Кине Европи у посљедњих пет година. Како пише Кинески међународни радио, ова посјета је од великог значаја за промовисање општег развоја односа Кине са Француском, Србијом, Мађарском и цијелом Европом, а такође ће дати нови подстицај јачању мира широм свијета.

Предсједник Кине ће, послије Француске, 7. и 8. маја боравити у званичној посјети Србији, а угостиће га предсједник Србије Александар Вучић, најавила је раније прес служба предсједника Србије.