latinica  ћирилица
06/05/2024 |  09:44 | Аутор: СРНА

Приједор: Позив произвођачима да се пријаве за подстицаје у пољопривреди

Град Приједор донио је правилник о условима и начину остваривања подстицаја у пољопривредној производњи и руралном развоју за ову годину који обухвата двије групе мјера - директне подстицаје пољопривредним произвођачима за постојећу производњу и подршку руралном развоју.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Директни подстицаји предвиђени су за десет категорија сточарске и четири врсте биљне производње, док се подршка руралном развоју пружа кроз три ставке.

Прва је новац за набавку нове механизације и опреме, органску производњу и производњу љековитог или ароматичног биља, друга је суфинансирање сјемена за сјетву кукуруза, соје и пшенице, те премије осигурања воћарске производње, а трећа обухвата пет осталих облика подршке у оквиру руралног развоја.

То су оснивање и рад пољопривредних удружења и задруга произвођачима који региструју дјелатност пружања услуге у кући за одмор и соби за изнајмљивање у руралним подручјима, стручна предавања, посјете сајмовима, студијска путовања, промоција произвођача, заснивање огледа и порибљавање, закуп тезги, израда анализе и контроле квалитета производа и ванредне потребе.

За жене и особе до 40 година старости износ подстицаја увећава се за десет одсто.

Рокови за подношење захтјева различити су за различите врсте подстицаја и крећу се у распону од краја маја до краја новембра ове године.

За унапређење пољопривреде у буџету града за 2024. планирано је 992.000 КМ.