latinica  ћирилица
06/05/2024 |  17:48 ⇒ 19:40 | Аутор: sputniknews.com

Лавров разговарао са званичницима Србије: Недопустиво етикетирање држава и народа

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров разговарао је данас телефоном са предсједницом Народне скупштине Србије Аном Брнабић, министром унутрашњих послова Србије Ивицом Дачићем и министром спољних послова Србије Марком Ђурићем о ситуацији на Косову и контактима на високом нивоу, саопштило је Министарство спољних полова Русије.
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

- У духу стратешког партнерства разматрана су кључна питања билатералне сарадње. Потврђена је обострана спремност за јачање сарадње и наставак дијалога на високом и највишем нивоу, као и у међуресорном формату - наводи се у саопштењу..

Размотрени су проблеми заједничког рада на мултилатералним платформама, прије свега у систему УН. Констатована је сличност приступа и обострана жеља за наставком координисаних активности у циљу рјешавања кључних питања међународне агенде.

- Изражена је намјера обје стране да се одупру злонамерним покушајима ревидирања појединих историјских догађаја на Балкану. Истиче се недопустивост качења политизованих етикета државама и народима - додаје се у тексту.

Како се наводи, повећана пажња је била посвећује ситуацији на Балкану, решавању "косовског" проблема, ситуацији у и око БиХ.

Константовано је јединство у потреби ослањања на међународно право и фундаменталне резолуције Савјета безбједности УН 1031 и 1244.

Разговор је обављен на иницијативу српске стране.