latinica  ћирилица
07/05/2024 |  11:23 ⇒ 19:53 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Судбину Русије ћемо одређивати ми и само ми, заједно ћемо побиједити (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин обратио се грађанима по ступању на предсједничку дужност и поручио да ће народ сам одлучивати о будућности земље. Захвалио је на повјерењу које му је указано.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Захвалио је грађанима у свим регионима, као и онима на историјским територијама који су одбранили своје право да буду дио Русије и свима који се боре за Русију, за повјерење које су му указали и подршку.

- Обраћам се сваком грађанину Русије. Само што сам изговорио заклетву, а ту је суштина предсједничке функције - служити народу и штитити Русију, то је част, обавеза и свети дуг - рекао је он и поручио грађанима да ће о судбини земље одлучивати сами.

Како је истакао, увјерен је да ће земља на достојанствен начин преживјети тежак период и постати још јача.

- Увјеравам вас да ће и убудуће интереси, безбједност народа Русије за мене бити изнад свега - рекао је Путин.

Он је додао да је неопходно осигурати да се настави развој земље у наредним деценијама, одгајити и васпитати млада покољења који ће јачати моћ Русије.

- Морамо да осигурамо да се поуздано настави развој земље у деценијама које слИЈеде, да одгајимо и васпитамо млада покољења која ће јачати моћ Русије, развијати нашу државност у чијој основи је међунационална слога, очување традиција свих народа који живе у Русији - истакао је предсједник Русије.

Како је рекао, Русија не одбија дијалог са Западом.

- Ми не одбијамо дијалог са западним државама. Избор је њихов: да ли и даље намјеравају да коче развој Русије, да наставе политику агресије, притисак на нашу земљу који не престаје годинама или ће тражити пут ка сарадњи и миру - нагласио је Путин.

Русија је, према његовим ријечима, спремна да јача добре односе са већином свијета.

- Били смо,, а и сада смо отворени за јачање добрих односа са свим земљама које у Русији виде поузданог и поштеног партнера. И то је заиста већина у свијету - навео је он.

Он је завршио говор ријечима да је увјерен у побједу Русије.

- Ми смо јединствен и велики народ. И заједно ћемо савладати све препреке, остварити све што смо замислили. Заједно ћемо побиједити - закључио је Путин.

---

 

Предсједник Русије потписао је указ о оставци Владе, јавила је РИА Новости. Влада Русије поднијела је раније данас оставку након инаугурације предсједника, у складу са Законом Руске Федерације.

 

---

Након полагања заклетве на обали Кремља изведена је почасна паљба од 30 плотуна. Након тога Путин је почиње извршење смотре предсједничког пука на Саборном тргу у Кремљу.

Након смотре, Путин је ушао у Благовештенски сабор Кремља, гдје се одржава молебан који служи патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

---

Полагањем заклетве Путин је ступио на дужност предсједника Руске Федерације, након чега је интонирана химна земље.

Текст предсједничке заклетве одређен је Уставом Руске Федерације (члан 82) и гласи:

- Заклињем се да ћу, приликом вршења овлашћења предсједника Руске Федерације, поштовати и штитити права и слободе човјека и грађанина, поштовати и бранити Устав Руске Федерације, штитити суверенитет и независност, безбједност и интегритет државе и вјерно служити народу.

Медији широм свијета директно преносе инаугурацију предсједника Русије.

----

Инаугураци су присуствали премијер Михаил Мишустин, замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев и патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

Присутни су били и чланови владе, посланици Државне думе и Савјета Федерације, руководиоци предсједничке администрације, судије Уставног суда, представници дипломатског кора,...

Међу званицама на церемонији инаугурације је и глумац Стивен Сигал.

Предсједнички избори у Русији одржани су од 15. до 17. марта и према њиховим резултатима актуелни предсједник Владимир Путин освојио је 87,28 одсто гласова.