latinica  ћирилица
09/05/2024 |  07:31 ⇒ 11:06 | Аутор: РТРС

Калабухов: Изузетно цијенимо добре односе, продуктивну сарадњу и јаке везе са Српском (ВИДЕО)

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов честитао је Дан побједе над фашизмом и поручио да Русија цијени изузетно добре односе, продуктивну сарадњу и јаке везе са Републиком Српском.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

- Изузетна ми је част да вас поздравим поводом Дана побједе над нацизмом. Прије тачно 79 година, 9. маја 1945. године, завршио се најстрашнији и најкрвавији рат у Европи. Завршио се побједом Црвене армије, потпуном и безусловном капитулацијом њемачке војске. Наши дједови и прадједови оборили су грозну, бруталну и нељудску силу – без претјеривања васељенско зло које се зове нацизам. Управо су војници Црвене армије поставили заставу на зграду Рајхстага у Берлину у знак побједе над Њемачком - рекао је Калабухов

Совјетски народ, додао је Калабухов, који је одиграо кључну улогу у поражењу нацизма, поднио је и највећу жртву у име своје слободе, независности и идентитета. Свога постојања.

- У Русији нема породице која не би била погођена тим ратом, не би чувала сјећање на своје погинуле, своје ветеране и хероје. Управо зато, за Русију и њен многонационални народ 9. мај је свети дан. Али, нисмо били усамљени у тој борби у Европи. Цијенимо братску улогу Народноослободилачке војске Југославије, која се заједно са Црвеном армијом борила против нациста и колабораната у својој земљи - каже Калабухов.

Подсјећа да су значајан дио овог антифашистичког покрета чинили управо Срби.

- Чувамо сјећање на велике жртве, које је поднио током окупације и отпора српски народ у Босни и Херцеговини. Нажалост, посљедњих година све чешће свједочимо покушајима фалсификације историје, умањења улоге Совјетског савеза у побједи над фашизмом, рушењу споменика ослободиоцима Европе. Дошло је и до величања нацизма и пронацистичких колабораната у земљама бившег СССР-а. Украјина, која је преживјела страшне године под нацистичком окупацијом, данас има власт која отворено глорификује нацистичког сљедбеника Бандеру - истакао је Калабухов.

Наводи да је због тога један од главних циљева Специјалне војне операције денацификација, борба против неонацизма који је, нажалост, још једном подигао главу.

- Овај циљ, исто као и други циљеви Специјалне војне операције, биће неминовно остварен. Увјерени смо да ћемо и овога пута побиједити нацизам и уклонити ову егзистенцијалну пријетњу. И дан данас Русија се залаже за формирање праведнијег свјетског поретка уз очување владавине међународног права. Ми смо гарант Дејтонског мировног споразума. Подржавамо равноправни положај и поштени дијалог ентитета и конститутивних народа у Босни и Херцеговини - навео је калабухов.

Зато за нас, додаје он, су апсолутно неприхватљиви покушаји појединих спољних актора да крше Мировни споразум, посебно користећи персону нелегитимног држављанина Њемачке.

- Цијенимо изузетно добре односе, продуктивну сарадњу и јаке везе са Републиком Српском. Срдачно смо захвални руководству Српске и њеном народу на подршци и искреном пријатељству према Русији. Посебно ми је драго да и ове године – већ традиционално – гледаоци РТРС имају прилику да виде директан пренос Параде побједе са Црвеног трга Москве – живи симбол непрекидности сјећања генерација и поштовања јунаштва предака. Наставићемо наш заједнички рад на продубљивању и унапређивању наших стратешких односа. Хвала што сте се придружили нама данас! Уживајте у Паради. Срећан Дан побједе! - рекао је Калабухов.