latinica  ћирилица
09/05/2024 |  11:46 ⇒ 12:23 | Аутор: РТС

Галерија Виторио Емануеле у Милану ушла на листу најскупљих улица на свијету

Захваљујући рекордној понуди компаније "Тифани" за закуп простора "Сваровског" у Галерији Виторио Емануеле Други, Милано је добио једну од најскупљих улица на свијету.
Милано - Фото: РТРС
МиланоФото: РТРС

Локал од 174 квадрадних метара од општине Милано изнајмљен је за 3,6 милиона евра годишње, односно за 20.600 евра по метру квадратном.

Иако практично није улица, позната Галерија Виторио Емануеле II на Пјаца Дуомо у Милану, рекордном цијеном најма коју је понудила компанија "Тифани" за простор "Сваровског", која је виша од цијена на Петој авенији у Њујорку, ушла је на листу најлуксузнијих и најскупљих улица на свијету.

Лицитација је одржана у понедјељак у општинским канцеларијама у Виа Ларги и завршена је послије 27 понуда које нису могле бити мање од 50 хиљада евра.

Почетна цијена је била 506.000 евра годишње.

"Тифани", америчка компанија која је дио групе ЛВМХ Бернара Арноа, побиједила је снажну конкуренцију, коју су између осталих чинили и компаније Дамијани, Монблан, Самсонајт, Жил Сандер, Своч Прада, Валентино, Тори Берч и досадашњи закупци, Сваровски.

То је највећа закупнина која је до сада постигнута за простор у Галерији, послије оне из 2019. када је Армани изнајмио простор у коме је до тада била једна од продавница италијанске телефонске компаније ТИМ за 1,9 милиона евра.

Наредне године Фенди је преузео продавницу "Арманија" за 2,4 милиона евра, а исте године Диор је преузео локал Версачеа за пет милиона евра након 38 понуда.

- Простор у Галерији Виторио Емануеле II је на стратешкој позицији за Тифани - рекла је Микела Гранди, генерална директорка компаније за јужну Европу.

У новој продавници у понуди ће бити легендарне колекције бренда.

Отварањем нове продавнице у улици Монтенаполеоне и простора у Галерији, 2025. ће бити изванредна година за Тифани у Италији.

Милано се иначе налази на другом месту листе најскупљих улица на свијету са познатом Виа Монтенаполеоне у којој је прошле године Керинг купио зграду на броју 8 по рекордној цијени од 1,8 милијарди евра тј. за око 100.000 евра по квадратном метру, док је просјечна цијена око 18.000.

Керинг је компанија луксузне робе, друга на свијету послије ЛВМХ, којој припадају, између осталих и Баленсијага, Гучи и Ив Сен Лоран. Сматра се да је ово најскупља продаја у Италији.

На трећем мjесту најскупљих улица се налази у Хонг Конгу, у близини луке Викторија, гдjе је просjечна цијена квадратног метра око 15.200 евра.

Лондон има Њу Бонд стрит гдjе је просjечна цијена локала изнад 14.000 евра.

Неизоставна су и париска Јелисејска поља са цијенама од 11.000 евра по квадратном метру.

У једној од најбољих троговачких четврти са луксузном робом, токијској Гинзи, просjечне цијене су око 9.000 евра. Слиједе Банхофштрасе у Цириху, затим Пит стрит мол у Сиднеју, Мјеонгдонг у Сеулу и Вест Нанџинг роуд у Шангају.

На првом мjесту ове листе налази се Пета авенија у Њујорку.

У овој авенији цијена за радње се креће око 20.300 евра по квадратном метру.