latinica  ћирилица
09/05/2024 |  13:20 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

У Србији одата државна почаст страдалим у борби против фашизма

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић је поводом 9. маја - Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату, предводио државну церемонију полагања вијенаца и одавања почасти у оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда.
Београд - Дан побједе - Фото: СРНА
Београд - Дан побједеФото: СРНА

Старовић је положио вијенац и одао почаст код Споменика ослободиоцима Београда и код Споменика црвеноармејцу, а затим и на споменик Вечне ватре, који се налази у склопу комплекса Спомен парка на гробљу Ослободилаца Београда.

Церемонији обиљежавања и полагања вијенаца присуствовали су представници Владе Србије, Министарства одбране Србије, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и амбасадори Русије, Бјелорусије, Азербејџана и Казахстана и представници удружења грађана, саопштено је из ресорног министарства.

Манифестација "Бесмртни пук" одржана је поводом Дана побједе над фашизмом данас у Београду, гдје су улицама пронесене слике људи који су се борили против фашизма у Другом свјетском рату.

Учесници су се окупили код Вуковог споменика, а затим су, носећи слике својих храбрих предака и заставе Србије и Русије прошетали до Гробља ослободилаца Београда, гдје је су положени вијенци страдалим херојима Другог свјетског рата.

Поворку, у којој је био и нови министар у Влади Србије Ненад Поповић, као и представници руске Амбасаде у Србији и војног изасланства Руске Федерације, предводили су припадници "Ноћних вукова" на мотоциклима.

У државној церемонији одавања полагања вијенаца и цвијећа на меморијал Ослободиоцима Београда, код Вјечне ватре и Споменика Црвеноармејцу учествовали су и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко и замјеник предсједника Владе Србије Александар Вулин.

Учествовали су и министар културе Србије Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, министар за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски, министар без портфеља Ненад Поповић и предсједник Скупштине Београда Никола Никодијевић.

Вијенце и цвијеће положили су и делегација Војске Србије, амбасадор Азербејџана Камиљ Хасијев, Бјелорусије Сергеј Малиновскиј, Казахстана Мади Атамкулов, чланови борачких и других удружења и бројни грађани.

Манифестација, која је покренута у Русији, одржава се и у Србији од 2016. године са циљем да се очува култура сјећања на оне који су дали животе у ослободилачким и одбрамбеним ратовима Србије од 1912. до 1999. године.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.