latinica  ћирилица
09/05/2024 |  14:40 ⇒ 15:32 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Народи који живе у Српској имају иста права (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је присуствовала отварању обновљене џамије Арнаудије у Бањалуци и додала да власт Републике Српске свакодневно истиче да народи који живе у њој имају иста права.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Цвијановићева је истакла да јој задовољство представља, када оде на отварање вјерског објекта било гдје, те да не разумије какве то похвале стижу из западних земаља за "помирљиве тонове" које су чули на том догађају.

- Не разумијем каква је то поставка и колико је то лицемјерно и малициозно? Шта је нормалније него да кажете да неки вјерски објекат треба да буде обновљен и да пошаљете такву поруку - изјавила је Цвијановићева новинарима у Бањалуци и додала да сада они покушавају од тога да направе нешто спектакуларно, иако се то говори сваки дан у домаћем политичком животу.

Она је нагласила да је став власти у Српској да сваки Србин, Хрват, Бошњак, Италијан, Украјинац, Рус, Македонац и сви други који живе у Републици Српској имају иста права, укључујући вјерска права, право на своје богомоље, право на мир и сигурност своје имовине, својих и живота своје породице, школовања и свега другог.

- Не знам зашто од тога праве велику ствар, јер то није никакав инцидент. Они не слушају добро шта ми говоримо, него издвајају одређене ствари и од тога праве не знам какве медијске наступе и друго - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да јој је задовољство што је прије неколико дана била на отварању обновљене џамије Арнаудије, те позвала да се престану око тога правити неке приче.

- Чула сам да је то коментарисао Кристијан Шмит. Покушава себи наћи мјесто да било шта коментарише. Ко је он да нас хвали због тога? Ја искреније мислим од њега о свим овим стварима које се дешавају у БиХ, више благонаклоно и добронамјерно него што то он ради. Он није репер за моје политичко, али ни људско понашање - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да јој није репер никакво саопштење ОХР-а нити иједне амбасаде, зато што зна шта је њен политички репер.

- Знам шта је мој политички репер, и знам да тај политички репер никада није угрозио никога другог него је покушао да направи нешто могуће од државе коју су, ти који нас хвале јер смо били на отварању Арнаудије, направили немогућом - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, они су направили живот овдје немогућим, безобразно охрабрујући само једне у оквиру БиХ да они имају право да креирају политичке процесе и да треба да буду усклађени са њиховим жељама, док су други црне птице.

- И онда би они, када кажете неку сасвим нормалну ствар коју мислите, да од тога направе нешто 'вау'. Нека нас не хвале, не интересује ме шта мисле о мени. Знам да се исправно понашам и гледам свој политички живот кроз призму оног што ми је Устав дао као задатак и као право и никоме не желим зло - рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да јој не требају њихове похвале, те да су то празне приче.

- Праве тему и када је нема јер им очајнички треба да покажу неки добри примјер - закључила је Цвијановићева.

У Бањалуци је 7. маја, у присуству највиших званичника Републике Српске и припадника Исламске вјерске заједнице, отворена обновљена Арнаудија џамија, а са свечаности су се чуле поруке мира.