latinica  ћирилица
09/05/2024 |  18:06 ⇒ 21:48 | Аутор: СРНА

Додик: За ескалацију кризе одговоран је Сатлер који је изабрао да буде француска собарица

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је за да је за ескалацију кризе у БиХ одговоран управо шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, који је изабрао да умјесто европског амбасадора буде француска собарица.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Сатлер је свједок свих опструкција од бошњачких политичких елита које трају годинама. Сатлер је свједок рушилачке политике САД у БиХ која сруши сваки договор домаћих политичара. Сатлер је свједок и доласка Кристијана Шмита, уз пуну свијест да се Шмит овдје лажно представља, али Сатлер подржава неизабраног Нијемца коме у леђа дува распојасани Мајкл Марфи - рекао је Додик одговарајући на питање Срне да прокоментарише изјаву Сатлера да су Републици Српској стопирана два пројекта вриједности 1,2 милијарде КМ и да је за то одговорно руководство Српске и предсједник Додик, који су, како сматра, одговорни и за ескалацију кризе у БиХ.

Додик је рекао да би до ујутру могао набрајати на шта је све зажмурио Сатлер, али и ово што је набројао, каже, превише је.

- И коначно, човјек који је послат у БиХ да промовише европске вриједности и стандарде мртав хладан коментарише и Изборни закон који је у БиХ наметнуо човјек који формално нема никакву функцију у БиХ. Какве су то европске вриједности и какво је то лицемјерје остављам свима да просуде сами - нагласио је предсједник Додик.

Он је истакао да је промотор сарадње, и у БиХ и региону, Јохан Сатлер ћутао када је Републици Српској оспорена изградња источног крака гасовода, Хидроелектране "Бук Бијела", аеродрома у Требињу...

- Ћутао је на све опструкције према Републици Српској. Упитао бих онда све у БиХ, а и изван ње ко је одговоран за кризу у БиХ - Милорад Додик, који упорно истрајава на позицији очувања уставног поретка у БиХ или Јохан Сатлер који је ријешио да свој мандат у БиХ потроши на подилажење бошњачкој политичкој елити и америчком амбасадору, а остатак времена да се прави мртав - истакао је предсједник Српске.

Али када Сатлер одлучи да се на кратко пробуди, нагласио је Додик, онда прекрши Бечку конвенцију о дипломатским односима мијешајући се у унутрашња питања БиХ.

- Готово цијели интервју Сатлер је потврђивао да је ту конвенцију давно читао - закључио је Додик