latinica  ћирилица
09/05/2024 |  19:18 ⇒ 19:22 | Аутор: СРНА

Вучић: Европски пут је стратешка и стална позиција Србије

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија бити на европском путу и да је то њена стратешка и стална позиција која се неће мијењати у складу са дневом политиком.
Александар Вучић  (Фото:TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Александар Вучић (Фото:TANJUG/RADE PRELIĆ)

Вучић је на свечаном пријему поводом Дана Европе истакао да Србија припада Европи и да је то и њена кућа, те да вјерује да може да допринесе бар у неким стварима ономе што је добро за Европу.

- Надамо се да ћемо имати више добрих порука из Брисела што се тиче отварања нових кластера и напредовања на европском путу, а ми ћемо се потрудити да испунимо услове што се тиче владавине права, слободе медија. Важно је да наставимо са нашим реформама и испунимо услове - рекао је Вучић на пријему који је организовао шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре.

Вучић је истакао да Србија жели да се придружи ЕУ што је прије могуће.

Он је навео да је ЕУ највећи мировни пројекат у историји европског континента, а за Србију једна од најважнијих ствари битна за очување мира, живота и будућности за њену дјецу.

Он захвалио еворпским партнерима за огромну помоћ коју је Србија добила у протеклим деценијама кроз инвестиције и разне програме помоћи.

Жиофре је рекао да је ЕУ потпуно посвећена подршци Србији и њеним грађанима да се придруже еворпском дому гдје припадају.

- Европа је наша кућа која је отворена да пригрли нове земље. Сада је нова прилика коју и Србија са Западним Балканом треба да искористи - истакао је Жиофре, те указао и на потребу спровођења реформи.

Он је позвао Србију и друге земље региона да се придурже ЕУ, да заједно граде европски дом демократских вриједности који ће донијети просперитет свима.

Пријему су присуствовали и предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић, премијер Милош Вучевић са министрима.

Дан Европе се обиљежава 9. маја од 1950. године као дан сјећања на декларацију коју је објавио министар спољних послова Француске Роберт Шуман, а у којој је позвао на успостављање новог поретка без сукоба међу европским земљама.