latinica  ћирилица
13/05/2024 |  21:37 ⇒ 22:50 | Аутор: РТРС

"Непродуктиван састанак партнера у власти на нивоу БиХ" (ВИДЕО)

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић поручио је, након састанка партнера у власти на нивоу БиХ, да је спреман на компромис, али да постоји "црвена линија преко које се неће прећи".
Сарајево - састанак лидера - Фото: СРНА
Сарајево - састанак лидераФото: СРНА

- Отворили смо низ тема, неко је то и на састанку примијетио. Пропуштамо одређене возове, па онда закаснимо са стварима које смо могли ријешити. Преко црвене линије нисмо спремни ни сада прећи. Свако од нас има одређене принципе и има ствари које не жели попуштати. Велика је ствар да смо отворили преговоре, али имамо и те три мјере које су нама важне - истакао је Никшић.

Лидер ХДЗ БиХ Драган Човић истакао је да је добро што је данашњи састанак у Сарајеву одржан.

- Разговарали смо о много тема, од стратешког дјеловања у политици. За нас је један једини задатак покушати преговарачки процес стварно отворити и треба све учинити да то функционише. Препреке су један дио тога, о њима причамо шест мјесеци. Има одређених услова које смо ми усагласили између себе. Прорачун морамо имати - додао је Човић.

Лидер народа и правде Елмедин Конаковић истакао је да је ово био веома непродуктиван састанак, те да је имао сврху и смисао у виду свије важне теме, односно буџет и план раста, које су веома важне економске теме.

- Жао ми је што нисмо успјели да се договоримо. Не схватам зашто би буџет институција БиХ, требао да буде повезан са било којим другим темама. Питање попут Изборног закона, је за нас питање цјелокупног уставног законодавства - навео је Конаковић.

У Сарајеву је вечерас одржан састанак лидера странака партнера на нивоу БиХ, којем су присуствовали лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и "Тројке", коју чине предсједници СДП-а Нермин Никшић, Народа и правде Елмедин Конаковић и Наше странке Един Форто.