latinica  ћирилица
13/04/2024 |  15:31 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

Милановић позвао грађане да у сриједу изађу и гласају на изборима

Хрватски предсједник Зоран Милановић позвао је данас грађане Хрватске да изађу на парламентарне изборе у сриједу, 17. априла, и да гласају за, како је навео, оне који обећају да никад неће ући у коалицију са садашњим хрватским премијером Андрејом Пленковићем и Хрватском демократском заједницом.
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Милановић је у објави на Фејсбуку истакао да се за Хрватску грађани морају борити и да је први корак то да Пленковић и његови јатаци не буду на власти, а да је други корак формирање владе националног спаса.

Он је навео да се институције у Хрватској морају ослободити ХДЗ-а.

- Као председник Хрватске био сам брана потпуној окупацији, не само дипломатије, војске и тајних служби, него и хрватског друштва. Говорио сам и указивао на све неправде и лоповлуке, на кршења Устава и закона - поручио је Милановић.

Милановић је раније рекао да се неће обазирати на упозорење Уставног суда да не смије учествовати у изборном процесу и да ће, уколико се тај суд "усуди да поништи изборе", то бити "државни удар".

Милановић кампању приводи крају као независни кандидат за будућег премијера, уз подршку коалиције окупљене око најутицајније опозиционе Социјалдемократске партије Хрватске.

У понедјељак, 15. априла, у поноћ ступиће на снагу изборна тишина, која ће трајати до сриједе, 17. априла, у 19.00 часова када ће бити затворена бирачка мјеста, преносе хрватски медији.