latinica  ћирилица
19/04/2024 |  15:49 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Препорука воћарима да обаве превентивне третмане биљака прије новог захлађења

Појава мраза у наредним данима за сада се може прогнозирати за виша подручја у Републици Српској, док би у нижим све могло да прође без њега, а стручњаци су препоручили узгајивачима воћа да искористе вријеме до почетка предстојећих падавина и новог таласа захлађења, те обаве превентивне третмане биљака.
Воће (Фото: EPA-EFE/Enric Fontcuberta/илустрација) -
Воће (Фото: EPA-EFE/Enric Fontcuberta/илустрација)

Мирко Јокић из подручне јединице у Приједору Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске рекао је да се препоручују превентивни третмани кориштењем препарата на бази алги, аминокиселина и гиберелина у максимално декларисаним дозама како би додатно кондиционирали биљке и припремили их на надолазеће стресне услове.

- У засадима који имају антифост системе, фрост бустере и вјетрењаче, потребно је припремити и тестирати системе. У засадима који имају негативну историју са појавом мраза, препоручује се припрема традиционалних метода заштите од мраза као што су мразне свијеће, разни гориви материјали и слично - рекао је Јокић.

Он је подсјетио да су хладни талас, који је захватио Републику Српску у протеклим данима, окарактерисале падавине праћене појавом снијега и мјестимичном појавом мраза.

- Општа карактеристика неповољних временских прилика је да су ниска температура ваздуха и појава мраза израженије на вишим положајима, док у долинским положајима за сада нису регистроване израженије негативне температуре. На основу информација које добијамо са терена, евидентна је појава мраза у брдско-планинском подручју у трајању од једног до неколико часова - навео је Јокић.

Он је истакао да је у претходна два дана на већини агро-метеоролошких станица регистрована температура ваздуха изнад нуле, а изузетно на појединим локацијама испод нуле.

- Тако нпр. у претходној ноћи на станици Маглајци у Козарској Дубици регистрована је минимално температура од мину 0,1 степен Целзијусов у трајању од једног часа, док је у Рогатици регистрована минимална температура од минус 2,7 у трајању од чак шест часова - рекао је Јокић.

На основу тренутних метеоролошких прогноза и информација од Републичког хидрометеоролошког завода, он је рекао да се нове падавине очекују сутра у послијеподневним часовима, уз појаву снијега, а хладно вријеме задржаће се током већег дијела наредне седмице.

- Доминантне воћне врсте тренутно се налазе у фенофази заметања плодова. Иако је на већини локалитета цвјетање завршено, ово и даље представља осјетљиву фенофазу у којој појава мраза може да причини значајну штету у засадима воћа - истакао је Јокић и савјетовао будност узгајивача и даље праћење метеоролошких прогноза.